#GofroweSzaleństwo #KlasaDrugaGotuje #ŚwieżoIKolorowo #ProstoZOgródka #GofryNaSzóstkę #MałeRączkiWielkieDzieła #Pychotka #DomowaMagia #ZKlasąDoKuchni
Czego potrzeba do pełni szczęścia w klasie II?
???? Trochę mąki
???? Świeżych jajek od naszych szczęśliwych kurek
???? Owoców z własnego ogrodu
???? I grupy najbliższych przyjaciół
Podczas dzisiejszych zajęć kreatywnych nasi mali kucharze wzięli sprawy w swoje ręce i... stworzyli najpyszniejsze, najpiękniejsze i najkolorowsze gofry świata!
Każdy samodzielnie odmieszał, dolał, ubijał i dekorował – było trochę mąki na nosie, dużo śmiechu i mnóstwo… frajdy! A największa radość? Że można było te słodkości schrupać wspólnie z przyjaciółmi.
A teraz... uchylamy rąbka naszej słodkiej tajemnicy
Przepis na idealne gofry, które wychodzą zawsze – nawet w dziecięcych rączkach!
Składniki:
-
2 jaja (najlepiej takie, które jeszcze gdaczą)
-
1/3 szklanki oleju
-
2 szklanki mąki
-
1 łyżeczka proszku do pieczenia
-
1/4 szklanki wody
-
2 szklanki mleka
-
cukier wanilinowy
-
2 łyżki cukru
-
odrobina soli
Wykonanie:
-
Oddzielamy białka od żółtek – jak prawdziwi kucharze!
-
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem wanilinowym, dodajemy wodę, mleko i olej.
-
Wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy na gładką masę.
-
Na koniec – magia! Dodajemy ubite białka ze szczyptą soli i mieszamy bardzo delikatnie.
-
Do gofrownicy i… TADAAAM!
Efekt? Kolorowo, pysznie i prosto z serducha.
Niektóre gofry wyglądały jak dzieła sztuki, inne jak eksperymenty z kosmosu – ale wszystkie smakowały NIEZIEMSKO!